PROJEKT

Kalmar domkyrka

BYGGNADSÅR

2003-2011

PLATS

Stortorget, Kalmar

BYGGHERRE

Svenska Kyrkan, Kalmar

FOTO

Åke E:son Lindman

Kalmar domkyrka, ritad av Nicodemus Tessin d ä på 1670-talet, är en av norra Europas vackraste barockkyrkor. Inspirerad av samtidens katedraler i Rom gestaltades Kalmar domkyrka i en stram konsevent arkitektur avpassad för nordens smak och klimat. Byggandet tog tid och vid invigningen 1697 togs ett kyrkorum i bruk med sin säregna förmåga att kombinera långhuskyrkan med centralkyrkan. Många arkitekter har sedan dess gjort planer för den kupol man ansåg att kyrkan saknade.

Restaureringen av Kalmar domkyrka var resultatet av en vunnen arkitekttävling 2003. Arbetena som tog åtta år att utföra resulterade i den största kyrkorestaurering hittills under 2000-talet i Sverige. Arbetena omfattar invändig och utvändig restaurering, utformning av nytt kor, centralaltare, ambo och dopfunt, mötes- och arbetslokaler, fasadrestaurering och omläggning av taket inklusive 24 eldsurnor och –kandelabrar i gotländsk kalksten med återställande av 24 karats förgyllning samt teknisk uppgradering av värme, säkerhetssystem och tillgänglighet m.m.

Arbetena tilldelades 2012 års Arkitekturpris av Sveriges Arkitekter Kalmar/Karlskrona och 2014 års stadsbyggnadspris för ”Ett mycket väl utfört renoveringsarbete (…) där konsekvens av tanke och genomförbarhet visar vägen för centrala Kalmar som viktig utvecklingsplats”. Europa Nostra gav restaureringsarbetet ”Special Mention” 2012. Den exteriöra restaurering nominerades även till Helgopriset 2008 för ”en professionell och väl genomförd fasadrenovering som lyfter byggnadens uttryck till en nivå som motsvarar dess historiska värde.”

Arbetet utfördes för Svenska Kyrkan i Kalmar.