PROJEKT

Eslövs Medborgarhus

BYGGNADSÅR

2002-2006, 2014

PLATS

Kyrkogatan 1, Eslöv

BYGGHERRE

Eslövs kommun

FOTO

Åke E:son Lindman

1950-talets mest exklusiva medborgarhus uppfördes i Eslöv efter ritningar av den unge arkitekten Hans Asplund. Bakgrunden är hans vinnande tävlingsförslag från 1948. Under tiden till färdigställandet 1957 kom upphovsmannen att genomarbeta varje detalj i byggnaden.

Anläggningen är tredelad och består av en strutformad kropp med fyra hörsalar i olika storlekar, en höghuskropp med kontor samt en sammanbindande låghuskropp med foajé, grupprum och restaurang. Konceptet genomarbetades med fasader av ädelputs och marmor, tak av aluminium samt interiörer med kalkstensgolv och väggpaneler av bl a ek och oregon pine.

I den interiöra restaureringen har husets ursprungliga materialverkan, belysning och färgsättning återställts. Anläggningen har fått en ny bar, kök, förbättrad tillgänglighet och utrymning. Den ovala gården har åter fönster av ek och under 2006 har Medborgarhusets fasader återfått sin ädelputs med marmorkross samt glimmer i ytan. Funkiskaraktären har återvänt liksom bottenvåningens ekfönster med eloxerade bläck i mässingsfärg.

Under 2014 medverkade vi till rekonstruktion av takljuset i C- och D-salarna. Valven som ursprungligen byggdes med slitsar av glasblock täcktes redan efter tio år med aluminiumplåt. Kondensvatten, läckage och svårigheten att mörklägga var orsaken. Men takfönstren gav ett magiskt flöde av dagsljus över salen. Därför återställdes de två salarnas överljus genom återanvändning av de gamla glasblocken som fukttätades med en hydrofob på ovansidan.

Vår restaurering har fått European Union Award / Europa Nostra Award samt nomineringar till Helgopriset och det internationella Ecola-priset.

Läs vidare i Mats Edströms bok Eslövs Medborgarhus / Eslöv Civic Hall, Arkitektur förlag 2007

Projektet genomfördes för Eslövs kommun.