PROJEKT

Gyllenstiernska gravkoret

BYGGNADSÅR

2020-2021

PLATS

Brunnby kyrkogård, Höganäs

BYGGHERRE

Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen

FOTO

Barup & Edström

Gravkoret utformades av stockholmsarkitekten Isak Gustaf Clason 1918 och ingår i en tradition av privata gravkorsbyggen som kom på modet kring sekelskiftet 1900. Gravkoret är ett förhållandevis stort kor med plats för ett 40 tal kistor och urnor. Koret är slutet genom att ättens gren brutits och förvaltas av den Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen som ett kulturminne.

Byggnaden ansluter till kyrkogårdens tiondelada från 1300-talet och är motbyggd dess östra gavel med en kort påbyggnad och en terrass som täcker gravrummet. Ingång från terrassen sker i ett valv mot kyrkan i norr medan ingången till gravkoret sker från en lägre nivå på kyrkogårdens utbyggda del från 1910-talet. Clasons utformning är mästerligt, kontextuellt avpassad till gravplatsen förutsättningar.

Restaureringen av det Gyllenstiernska gravkoret föranleddes av terrassanläggningens fuktproblem och behov av förnyade ytskikt. Iståndsättningen inleddes genom en noggrann förundersökning med 3D-scanning och skadebesiktning som samlade information om byggnadens tillstånd, gav noggranna mått för kontroll av ev. sättningar etc. Byggnadsarbetet omfattade uppgrävning av källarmurar, fukttätning, dränering, putslagning, målning, reparation av dörrar. Grävningen planerades i etapper för att undvika instabilitet och risk för sättningar. Terrassbotten om 0,7 m grävdes upp, tätning och avrinning förnyades. Ny plantering av historiskt växtmaterial med väl utvalda växter genomfördes i en ram av idegran med solitärer på ömse sidor av östra gravstenen baserad på Clasons ritningar och perspektiv från 1918. Arbetet projekterades av landskapsarkitekt, prof. em. Pär Gustafsson.