PROJEKT

S:t Nicolai kyrka

GENOMFÖRANDE

2020-2022

PLATS

Sölvesborg

BYGGHERRE

Sölvesborgs församling

FOTO

Barup & Edström

S:t Nicolai kyrka i Sölvesborg utgör en del av den baltiska tegelgotikens värdefulla byggnadsarv. En genomgripande restaurering genomfördes 1905-1906 efter ritningar av stockholmsarkitekten Gustaf Lindgren.

Restaureringen 2022 omfattade både in- och utvändiga arbeten.

Medeltida kalkmålningar i valven, altare, altarskåp och övriga inventarier har konserverats. Kyrkorummet har försetts med en LED-belysning och fått en effektiv uppvärmning med vattenburen bänkvärme.  Altarringen har tagits bort och synliggjort det gamla högaltaret för församlingen. Ett nygestaltat centralaltare planeras ersätta befintligt flyttbart altare.

Kyrkans huvudentré har fått en luftsluss med glasad skjutdörr som bjuder in och ger dagsljus till vapenhuset. Vapenhuset har också fått en permanent ramp och ny inredning av ek för information och skrifter.

Kyrkans utvändiga tak, murverk och stenarbeten har reparerats. Kyrktupp, kors och 6 vimplar på barockgavlarna har fått en ny bladförgyllning. Lås- och larmsystem har förnyats och en ny teknikpult med styrsystem för ljud och ljus har integrerats i den iståndsatta bänkinredningen. 

Arbetet genomfördes inom ramen för föreslagen budget och med stöd av kyrkoantikvarisk ersättning.