PROJEKT

Krapperups slott

GENOMFÖRANDE

1999-2006, 2016-

PLATS

Mölle/Nyhamnsläge, Skåne

BYGGHERRE

Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen

FOTO

Barup & Edström

Vid den vackra halvön Kullen ligger Krapperups gods med ursprung i tidig medeltid. Borgens stjärnfasad murades på 1570-talet i tre våningar. Senare om- och tillbyggnader har format en fascinerande och sammansatt anläggning med läsbara spår från fem århundraden.

Tretton byggnader ingår i den byggnadsminnes- förklarade godsmiljön. Vi har upprättat ett vård- och underhållsprogram för denna del av anläggningen, som även utgjort grunden för ett kulturvårdsavtal mellan ägaren den Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen och Länsstyrelsen.

Iståndsättningen av borgen har omfattat reparation av murverk, puts, snickerier, målning, plåt och natursten. Den vita kritstenen (troligen från Kögetrakten) och den gotländska kalkstenen har konserveras. Kopparplåten i kupor och hängrännor försågs med slitplåtar och de murade valven har satts istånd.

Ett fördjupat dokumentations- och visualiseringsarbete genomfördes parallellt med entreprenadarbetena och har gett forskningsresultat som läses samman med borgens arkivmaterial.