PROJEKT

Torsåkers ladugård

GENOMFÖRANDE

2017-2021

PLATS

Torsåker gård, Upplands Väsby

BYGGHERRE

Axfoundation

ENTREPRENÖR

Sidskogen Bygg AB

INREDNING

3DO Arkitekter AB

KONSTRUKTION

Thorsell Konstruktion AB

FOTO

Linus Flodin

Torsåker gård drivs av Axfoundation som en testgård och ett praktiskt utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem. Den ligger utanför Upplands Väsby, cirka 30 km norr om Stockholm.

Ladugården på Torsåker uppfördes troligen under 1700-talets första hälft, men förstördes till stora delar vid en brand 1965 och återuppbyggdes som en modern hallbyggnad med endast de gamla väggarna av tegel och natursten bevarade.

Ombyggnadens syfte var att återge ladugården den arkitektoniska dignitet den hade innan branden, och samtidigt en ny funktion som utvecklingscentrum för framtidens matproduktion. 1960-talets hallbyggnad revs och med de ursprungliga väggarna som utgångspunkt återskapades den fyrlängade gården, med vitputsade gavlar mot väster och öster, tak av rött lertegel och ett nytt entréparti med frontespis mitt på söderfasaden. De befintliga öppningarna fick nya dörrar och fönster i samklang med byggnadens karaktär och övervåningens rum gavs tillgång till dagsljus med takkupor och en lanternin över den breda, nord-sydliga längan.

I ladugården inryms förutom fyra laboratoriekök även restaurangkök, bageri, seminariesalar, kontor och gästrum.