PROJEKT

Stora Hammars nya kyrka –

Exteriör iståndsättning

GENOMFÖRANDE

2011-2018

PLATS

Höllviken, Vellinge

BYGGHERRE

Höllvikens församling

ENTREPRENÖR

Marmor & Granit i Kristianstad AB

FOTO

Barup & Edström

Höllvikens nya kyrka ritades av arkitekten Magnus Steendorf som år 1890 presenterade förslagsritningar till en byggnad i renässansstil. Under följande år projekterades kyrko-byggnaden och färdigställdes för invigning 1902.

Vid upprättandet av vård- och underhållsplan för kyrkan konstaterades att byggnaden var i dåligt skick. Därför sattes ett omfattande restaurerings-program igång med omläggning av skiffertak, kopparplåt, reparation av kupoltak och takspira, murverk m.m.

Kyrkan byggdes i rött maskinslaget tegel med fasadutsmyckning av kalksten från Komsta. Stenen hade kraftiga vittrings-skador som åtgärdats med konserveringsinsatser sedan 1990-talet. 2012 påbörjades en stor utskiftning av den vittrade stenen som inte längre bryts. Ny svart Jämtlandskalksten ersatte den gamla stenen och tillverkades efter en noggrann rekonstruktion av profiler och detaljer baserad på en 3D-scanning av fasadelementen. Varje stenelement renhöggs med en CNC-robot och sluthöggs för hand med tandmejsel för att återskapa den gamla stenens utformning. Arbetet utfördes i fyra etapper där unga stenhuggarelever gavs möjlighet till praktisk och teoretisk träning genom en byggnadshytta som etablerades med hjälp av kyrko-antikvarisk ersättning från Lunds stift. Arbetet slutfördes 2018 till en totalkostnad av ca 15 miljoner kronor.